תזונה וקוגניציה 11.01.2023

צריכה של מזון אולטרה מעובד גורמת לפגיעה קוגניטיבית

במחקר שנערך בברזיל על אוכלוסיה מגוונת נמצא כי במטופלים אשר שיעור הצריכה היומית של מזונות אולטרה מעובדים היה גבוה יותר נמצאה פגיעה קוגניטיבית רבה יותר

מפעל למזון מעובד. איולסטרציה

אף על פי שצריכת מזון אולטרה מעובד נקשרה עם סיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם, תסמונת מטבולית והשמנת יתר, קיים ידע מועט בלבד על הקשר בין צריכת מזון אולטרה מעובד לבין פגיעה קוגניטיבית. במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת JAMA Neurology, מטרת החוקרים היתה לבדוק את הקשר בין צריכת מזון אולטרה מעובד לבין ירידה קוגניטיבית ב-Brazilian Longitudinal Study of Adult Health.

החוקרים ערכו מחקר עוקבה פרוספקטיבי רב-מרכזי אשר כלל שלושה גלים בהפרש של כארבע שנים זה מזה, החל מ-2008 ועד 2017. אנליזת הנתונים נערכה בין דצמבר 2021 ועד מאי 2022. המשתתפים היו עובדי ציבור בגילאי 35 עד 74 שגויסו למחקר משישה ערים בברזיל. לא נכללו משתתפים אשר בנקודת ההתחלה חסרו להם נתונים בנוגע לשאלון תדירות מזון, נתונים קוגניטיביים או שהיו להם משתני לוואי. כמו כן, משתתפים שדיווחו על צריכה קלורית קיצונית (<600 קילו קלוריות ליום או מעל 6,000 קילו קלוריות ליום) ואלה הנוטלים תרופות שעלולות להפריע לביצועים קוגניטיביים לרעה לא נכללו גם כן.

חשיפת המחקר הוגדרה כצריכת מזון אולטרה מעובד יומית כאחוז מסך האנרגיה המחולקת לרבעונים. השינויים בביצועים הקוגניטיביים לאורך זמן הוערכו על ידי זכירת מילים מיידית ומושהית, זיהוי מילים, מבחני שטף מילולי פונמי וסמנטית, ו-Trail-Making Test B version.

לצורך המחקר נאספו בסך הכל 15,105 אנשים, כאשר 4,330 לא נכללו. אנליזת הנתונים נערכה על 10,775 המשתתפים שנותרו. הגיל הממוצע (סטיית תקן) בבסיס היה 51.6 (8.9) שנים, 5,880 משתתפים (54.6%) היו נשים, 5,723 (53.1%) היו לבנים ו-6,106 (56.6%) היו בעלי תואר אקדמי לכל הפחות.

במהלך מעקב חציוני (טווח) של 8 (6-10) שנים, אנשים עם צריכת מזון אולטרה מעובד מעל הרבעון הראשון הראו שיעור מהיר יותר ב-28% של ירידה קוגניטיבית גלובלית (β = −0.004, רווח בר-סמך של 95% 0.006- עד 0.001-; P = .003) ושיעור מהיר יותר ב-25% של ירידה בתפקוד הניהולי (β = −0.003, רווח בר-סמך של 95% 0.005- עד 0.000; P = .01) בהשוואה לאלו ברביע הראשון.

לסיכום, נמצא קשר בין ירידה קוגניטיבית לבין הרכב תזונתי יומי אשר כלל אחוז גבוה של מזונות אולטרה מעובדים. קשר זה נמצא בקרב מבוגרים ממדגם מגוון מבחינה אתנית.

החוקרים מציינים כי ממצאיהם תומכים בהמלצות העדכניות לבריאות הציבור לגבי הגבלת צריכת מזון אולטרה מעובד, וזאת בשל הפגיעה הפוטנציאלית בתפקוד הקוגניטיבי.

מקור:

Gomes Gonçalves N, Vidal Ferreira N, Khandpur N, et al. Association Between Consumption of Ultraprocessed Foods and Cognitive Decline. JAMA Neurol. Published online December 05, 2022. doi:10.1001/jamaneurol.2022.4397

נושאים קשורים:  ירידה קוגניטיבית,  תזונה,  מזון אולטרה מעובד,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו